Mannen KNVB beker Amateurs poulefase Groep 2 31

Jisteboerewei 1
9288GL
KOOTSTERTILLE
tel. 0512-331861

KOOTSTERTILLE - Na een zomerstop van ongeveer 13 weken gaat het eindelijk weer om de punten. Zoals gewoonlijk begint het nieuwe seizoen altijd met 3 bekerwedstrijden. Afgelopen zaterdag was Oostergo daarin de eerste horde die genomen moest worden. Een oude bekende die we al meerdere keren hebben getroffen in zowel de vierde als vijfde klasse. Momenteel komen zij uit in de 5e klasse B. Juist dat is een reden om voor onderschatting te waken. Dat komt mede door het feit dat bekerwedstrijden toch altijd wat anders verlopen dan de reguliere competitiewedstrijden.
Voor de aanvang van deze eerste officiële wedstrijd werd de hoofdmacht traditioneel getrakteerd op een heerlijke lunch. Aansluitend vond het moment plaats voor een kersverse teamfoto.

Rond 14.00 uur werd er afgetrapt op een zonovergoten Sportpark de Tille. De thuisclub opende meteen fel om aan te tonen dat het hier deze middag niet wilde verliezen. Dat beloonde zich al snel: een voorzet van Tom v/d Veen werd nog pal voor het doel uitverdedigd en belandde in de voeten van Kevin Plautz; hij kon simpel breed leggen op Kees de Vries die vervolgens vanaf een kleine 18 meter de bal op prachtige wijze in het doel volleerde! Na deze vroege 1-0 besloten de mannen van Pieter Santema er ‘geen gras over te laten groeien’. Het jaagde vol op de 2-0 en rijgde kansen aaneen. Oostergo had moeite om in de wedstrijd en van eigen helft af te komen. Dat beloonde zich uiteindelijk in de 17e minuut: slecht verdedigen zorgde ervoor dat de bal bij debutant Cris Alma belandde; hij speelde de vogelvrije Jouke Waaksma in die het vervolgens wel heel simpel kon afronden.

Na de 2-0 begon het spelbeeld echter te veranderen. De bezoekers begonnen meer tegenstand te bieden en de gastheren kregen steeds meer moeite om tot kansen te komen. In de 35e minuut leidde dat zelfs tot een kans voor Oostergo. Slecht verdedigend werk van de thuisclub zorgde ervoor dat een uitgelezen mogelijkheid enkele centimeters naast het doel van Marcel Kempenaar belandde. Het zou één van de weinige grote kansen zijn voor de bezoekers om aansluiting te vinden. Het restant van de eerste helft was op zijn allerminst enerverend te noemen (op een aantal kansen na voor zowel ‘De Tille’ als Oostergo). Daarbij kwam ook de tegenvaller dat Kees de Vries vroegtijdig uitviel vanwege een bovenbeenblessure. Aan Harmen Tabak de taak om dat de rest van de middag in te vullen.

In de rust werd besloten om André Boorsma in te brengen. André Faber bleef daarbij in de kleedkamer achter. Doelstelling in het tweede bedrijf? Meer doelpunten en de 0 houden.

Twee minuten na het aftrappen van de had Jouke Waaksma de uitgelezen mogelijkheid om de 3-0 binnen te schuiven. Op aangeven van Tom v/d Veen raakte hij de bal echter compleet verkeerd. Vanaf een kleine 3 meter voor het doel zeilde de bal hoog over de lat. Ook hierna was het vooral de thuisclub dat probeerde tot kansen te komen. De bezoekers probeerden zoveel mogelijk de schade te beperken door zoveel mogelijk te loeren op de counter. Dat slaagde niet: een prima uitgespeelde aanval werd koeltjes afgerond door Harmen Tabak. De grensrechter probeerde het doelpunt nog wel te laten annuleren door de vlag omhoog te steken voor buitenspel. Hier ging de goed leidende scheidsrechter echter niet in mee. Gezien de beelden was dit ook terecht.

Naarmate de wedstrijd vorderde werd duidelijk dat Oostergo het nog moeilijker zou gaan krijgen. Na een kwartier spelen kon men vanaf de tribune zien dat het verschil in conditie groot was. Eén van de spelers gaf al aan dat ze nog maar één keer getraind hadden.

Dat leidde er toe dat het enkele minuten later alweer raak was. Jouke Waaksma was het eindstation van een simpel uitgespeelde aanval. De keeper probeerde de bal nog wel voor de voeten van de spits weg te kapen maar slaagde hier niet in.

Na deze 4-0 besloot Pieter Santema er drie verse wissels in te brengen: Tom v/d Veen, Rikus Tjepkema en Kevin Plautz werden van het veld gehaald. Zij maakten plaats voor Anne Harm Hoekstra, Marten Kuiper en, de van vakantie teruggekeerde, Douwe Kloostra.

Het restant van de wedstrijd was allesbehalve bijzonder te noemen. Bij Oostergo was de puf eruit en de thuisclub hoefde geen onnodige inspanningen meer te verrichten. Aize Storm besloot de eindstand op 5-0 te zetten.

Deze wedstrijd liet zien dat er veel dingen beter moeten.Ook op conditioneel vlak is er nog veel terrein te winnen.

Volgende week wederom een bekerwedstrijd. Dan is oude bekende Friese Boys de tegenstander. Om 14.30 uur trappen we af in Kollumerzwaag waarbij er in ieder geval rekening gehouden moet worden met meer tegenstand.

Ook ons tweede elftal kwam in actie. Om 12.00 uur trapten zij af tegen Harkemase Boys 4 (waar nu ook Simon Spinder actief is). SC Kootstertille 2 won eenvoudig met 6-1 door doelpunten van Bennie de Vries, Sybren Annema en Sieds Tabak. Volgende week spelen zij om 14.30 uur hun volgende bekerwedstrijd bij en tegen VV Buitenpost 4.